Hamilelikte Görülen Alerji Tipleri ve Alabileceğiniz Önlemler

Alerji; vücudun yabancı maddelere karşı oluşturduğu aşırı reaksiyondur. Normal insanlar hangi alerji tipleriyle karşılaşıyorsa hamileler de karşılaşabilir. Fakat hamilelikte astım ve alerji etkenleri değişkendir ve önceden kestirilemez. Hatta astımı veya alerjiyi hamilelikte tetikleyebilir. Astımlı hastaların hamilelikte şikâyetlerinin azaldığı da görülmüş bir durumdur. Çok değişken bir durum olan bu vakalar bizi tek bir sonuca götürebilir. O da kontrol altına alınmayan astım veya alerjinin hamileliğe olumsuz etkisinin olabilmesidir. Böyle bir durumda düşük riski artar ve sık bir şekilde solunum yolları enfeksiyonu görülebilir. Hamilelikte bu yüzden astım ilaçları kesilmemeli, doktor kontrolünde ilaç kullanılmalıdır.
Hamilelikte ayrıca solunum yollarında değişimler de olabilir. Hamileler genelde son üç ayında nefes darlığı ile karşılaşabilirler. Bunun sebebi ise Rahmin büyümesi ve karındaki organları yukarı itmesiyle akciğerlere baskı oluşturmasıdır.
Hamilelikte Alerji Belirtileri
Hamilelik döneminde alerji farklı bir belirti ile ortaya çıkmaz. Genel olarak öksürük, nefes darlığı, göğüste baskı, hapşırmasa sıklık ve hırıltılı solunum bu belirtilerdendir. Hamilelik döneminde eğer anne adayı sigar kullanıyorsa ve sürekli kirli havaya maruz kalıyorsa astımı iyice tetikleyebilir. Ayrıca polen dönemi, evde hayvan beslenmesi, ilaçlar ve psikolojik faktörler de astımı tetikleyebilir.
Alerji Tipleri
RİNİT: Hamilelik döneminde hormonların miktarının artması ve progesteronun da damar genişletici etkisiyle alerjik olmayan rinit görülebilir.
ANAFİLAKSİ: Vücutta alerji oluşturabilecek maddelere karşı vücudun aşırı tepki vermesidir. Hamilelikte histamin düzeyinin azalması ile anafilaksinin de görülme sıklığı azalabilir.
ÜRTİKER: Halk arasında kurdelen olarak da bilinen ürtiker genellikle progesteronun alerjik etkisinden dolayı daha sık karşılaşılabilir.
İLAÇ ALERJİSİ: Hamilelik döneminde anne adayı fazla ilaç kullanamadığı için bu duruma çok rastlanılmaz. Penisilin, insülin, oksitosin alerjisine rastlanılabilir.
HAYVAN TÜYÜ ALERJİSİ: Bazı hamilelerin de hayvanların tüyüne veya salyası karşı alerjisi vardır. Bu yüzden evde evcil hayvan beslememeli ve evcil hayvanlardan uzak durmalıdırlar.
ASTIM: Hamileliğin özellikle 6.ve 7. aylarında artabileceğinden ilacın dozu doktor kontrolünde arttırılabilir.
Alınabilecek Önlemler
Bazı hamilelerde astımın belirtisi veya alerji durumu olmayabilir. Bu durumda önlem almaya gerek de yoktur. Şikâyetler oluşmaya başlanırsa doktora başvurulmalıdır. Önceden alerjisi olan hamileler ise ilaçlarını düzenli kullanmalı ve ev içi temizliğine dikkat etmelidirler. Sigaranın kesinlikle kullanılmaması da gerekir. Alerji ilaçlarının bazıları kullanılmadığı için de mutlaka doktor kontrolü bu süreçte gereklidir.