Hafif Kızartma Yapmanın Püf Noktaları?

Bir yemek pişirme yöntemi olarak bilinen kızartma; bitkisel veya hayvansal kaynaklı kızgın yağ içindeki yiyeceklerin ham halinin dönüşmüş şeklidir. Isıtılmış suya oranla çok daha fazla sıcak yayan yağlar, gereğinden fazla ısınarak yiyeceği daha hızlı pişirebildiği gibi belirli bir aroma verebiliyor. Suda pişen yemeklere kıyasla gevrek ve lezzetli tatlar bırakan yağ kullanımı, yüksek ısı nedeniyle mikropları da öldürmeye yardımcı olur. Çeşitlilik bakımından et, sebze ve hamur işlerine ağırlık verilirken, yumurta dahilinde günümüzde birçok yiyecek kızartma yöntemiyle istenilen aromayı yakalayabiliyor. Neredeyse tüm dünya insanlarının favorisi haline gelen yiyeceklerin başında her zaman kızartmalar yer alırken; özellikle uzun saklama süreleri nedeniyle de sıkça tercih edilmektedir. Pişirme süresinin diğer yöntemler karşısında az bir vakit alması da yine kızartmaya ağırlık verilmesini sağlıyor. Üstelik sabah, öğle ve akşam ayırt etmeksizin yenilebilen kızartılmış yiyecekler, bireyleri doyum ve tatmin noktasına getirmektedir.
Kızartmanın Doğru Bilinen Yanlışları
Tavsiyelere uyduğunu zannederek çeşitli yiyeceklerden mahrum kalan bireyler, geleneksel olan pişirme yönteminden uzak durmak için ekstra bir çaba sarf etmeye devam etmektedirler. Sağlıksız olduğu düşüncesi, kilo alma korkusu veya dokunuyor bahanelerine tutunmak yerine, pişirme yöntemiyle eski Türk halkı gibi barışık olmak, fakat zararların ve yararların neler olduğunu da öğrenmek lazım. Su içerisinde veya buharında pişirilen yemeklerin 100 derecelik ısıyı geçmemesi, yönelimi su bazlı yiyeceklere çekerken, kızartmalar yükselen sıcaklık seviyesini 150 dereceye kadar çıkarmaktadır. Sağlık açısından en büyük tehlikenin dereceden kaynaklandığını, yönteme ait olmadığını da söylemek, bilinç oluşturma açısından değerlidir. Yiyecekteki besleyiciliği yok eden yüksek sıcaklık, kızartma için kullanılan yağın yanmasıyla tehlikeli ortamı arttırır. Gastronominin gelişimini sürdürdüğü tüm dünyada insan sağlığını korumak isteyen bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar; yalnızca kızartma için oluşturulan sağlıklı yağların piyasaya sürülmesine neden oldu. Ağırlıklı olarak batı tarzındaki derin kızartmaların yerine dikkat edilmesi gerekenler, pişirme sırasında başlıyor. Bu sıra ise hafif kızartma yapmanın püf noktalarını oluşturmaktadır.
Kızartmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri
Uzmanlara göre doğal besinin içeriğindeki sağlıklı yapı, değişen pişirme şekilleriyle, mutfak malzemelerinin kalitesine ve seçilen trans yağlar ile bozulmaktadır. Ayrıca büyük oranda yağ çeken yiyeceklerin, kalp ve dolaşım sistemine olan zararları, vücuda azımsanamayacak derecede tehlike oluşturduğu biliniyor. Yağın fazla kullanımı obezite sorunlarına yol açarken, kötü kolesterol ve tansiyon hastalığına da neden olduğu da söylenmektedir. Özellikle trans yağ veya doymuş yağ içeren sağlık düşmanı bazı yağlar, besin değerlerini tamamen kötüye çekmeye devam ediyor. Fast food endüstrisinin giderek arttırdığı kızartılmış yiyeceklerin hayatın içine işlemesiyle beraber kullanımı günlük hayata kadar indirgenirken, yağın nasıl tüketileceğini öğrenmek ve bu doğrultuda bilinçlenmek şarttır. Bu noktada devreye giren fritöz yağı (kızartmalık yağ), insan sağlığıyla son derece barışık olmasıyla kullanıcı dostudur. Global bir dünyada tüketimin hızla arttığı ve sağlığa olan değerin aynı oranda bilinçlendirildiği bir süreçten geçilmekteyken; Trans yağ içermeyen yapısıyla bitkisel yağlardan üretilen kızartmalık yağ, kolesterole geçit vermediği için, kalp ve damar hastalıklarına engel oluşturur. Obezite sorunlarının önünü kapatmaya devam eden özel fritöz yağı, formülündeki yağ oranını yüzde 99’a indirerek bir ilki gerçekleştirmeyi başardı.
Kızartmalık Yağ Nedir?
Yemek pişirme yöntemleri arasında dünya genelinde önemli bir yeri bulunan kızartmalar, her çeşit yiyeceğe uyumludur. İster deniz mahsulü ister hamur işlerine kullanılsın, içeriğindeki bitkisel yağ nedeniyle bireylerin sağlıklarına negatif etkiler yaratmaz. Yağ çekmeyen yapısı nedeniyle çıtır çıtır, ağızda dağılan yiyeceklere uzak kalmak zorunda kalınmayacağı gibi; yeni formülü sayesinde birçok defa kullanılabilmekte. Bu yüzden hane bütçesiyle dost olan fritöz yağı, trans yağ içermediği için sağlıklı ve tatlarla dolu hayata adım atılmasını destekler.
Hafif Kızartma Yapmanın Püf Noktaları
Yağ kullanımını yeterli oranda seçmenin önem oluşturduğu süreçte, tercih edilen yağın ne tür içeriklerden meydana geldiğinin sağlık açısından etken olduğunu hatırlatmakta yarar var. Fritöz yağı (kızartma yağı), bitkisel içerikli olması sebebiyle fazla ısıya karşı sağlığı olumsuz yönde etkilemez. Özel geliştirilen formülü, harlanmayan ateşle bir aradayken kızartma tariflerini sağlıklı bir besin olarak sofralara ulaştırır. Bu tür temel bilgilerin ardından asıl olan konuya, hafif kızartma yapmanın püf noktalarına dönmek gerekir. İlk aşamada, kızartmanın yağ çekmemesi üzerine özen gösterilmeli. Yağın aşırı kızgın olması ve patates ile patlıcan gibi büyük sebzelerin kalın veya çok ince dilimle ısınan yağa atılması son derece yanlış bir uygulama şeklidir. Burada ne çok kalın ne de çok ince dilimler hazırlanmalı ve orta ısıdaki yağa besinler kızarması için bırakılmalıdır; ancak kişilerin yiyecek tercihinde hacimli şeyler bulunuyorsa, yiyeceklerin çiğden değil, öncelikle haşlanarak kızartılma yöntemine başvurmaları istenir. Uygulama kulağa absürt gelse bile, bireyleri sağlık açısından destekleyen püf noktalar, Güneydoğu yemeklerinde hâlâ uygulanıyor… İlk bilgilerin haricinde elzem olan bir diğer aşama ise, yağa bırakılan besinlerin hızlı bir biçimde kızarması konusudur. Yavaş pişen yiyeceklerin genel itibariyle daha çok ısıya maruz kalması anlamına da gelen pişirme süreci; Besinin, özellikle aniden yükselen ve belirli derecenin üstüne çıkan sıcaklıkla birleşmesi yüzünden sağlıksız olarak tüketilmesine izin verildiğini gösterir.
Kullanım Alanları ve Saklama Koşulları
Özel üretim yağların serin ve kuru ortamda muhafıza edilmesi önemlidir. Sağlıklı bir tüketim için, gerekli koşullar altında tutulan yağlar verilen son tarihe kadar kullanılmalıdır. Sosis, soğan halkası ve nugget gibi Fast Food yiyeceklerin evlerde hafif bir şekilde, güvenli mutfaklarda yapılmasına yardımcı olan fritöz yağı; deniz mahsulleri, sigara ve muska böreği gibi çeşitli hamur işleri ve tatlı-tuzlu yiyeceklerin pişirilmesinde leziz sonuçların alınmasını sağlar. Birkaç kullanımın ardından tıpkı diğer atık yağlar gibi, kızartma yağları da temiz ve ağzı kapalı bir kapta biriktirilmelidir. Kanalizasyon, toprak, deniz ve çöp gibi alanlarda çevreye zararı dokunabilecek olan yağların etrafa dökülmemesi ve yağ toplayıcılarına teslim edilmesi, gelecek nesiller ve diğer canlılar için önem arz ediyor.
Hem kızartmalık hem diğer yağ çeşitlerini turyag.com’dan inceleyebilirsiniz.