Bebeklerde Göz Altı Torbaları Neden Olur

Annelerin en çok aklını kurcalayan bebeklerde göz altı torbaları neden olur sorusudur. Genel olarak alerjik nedenler, genetik, hava şartları ve bakteriyel enfeksiyonlar torbaları oluşturmaktadır.
Yetişkinlerdeki gibi yorgunluk, stres gibi ağır nedenler olmamaktadır. Fakat uykusuzluk, sürekli ağlama da göz altı torbalarını belirginleştirir. Bebek odasında kullanılan ışık miktarı bile etkilemektedir.
Alerji Kaynaklı Göz Altı Torbaları Oluşumu
Çevresel faktörlere bağlı olarak gelişen alerjik rahatsızlıklar bebekleri ciddi derecede etkilemektedir. Burun tıkanıklığı ve zor nefes alma damarlarda zorlanmaya sebep olur. Sık ve yetersiz nefes alıp verme de damarlardan yeterli kan geçmemesine neden olacaktır. Bunun sonucunda göz altı torbası oluşumu kaçınılmazdır.
Egzama ve göz enfeksiyonları ileri ki seviye de hastalıklar olsa da dikkat edilmesi gerekmektedir. Kısa zamanda doktor kontrolüne gitmelisiniz. Bebeğinizin tüm hayatını etkileyecek bu rahatsızlıklara yakalanma oranını en aza indirilmelidir.
Toz, polenler veya çeşitli yiyeceklerden kaynaklı alerji oluşabilir. Her bebek ve çocukta aynı etkiyi göstermese de mutlaka yolun başındayken tedavi edilmelidir.
Göz Enfeksiyonu Sonucu Göz Altlarında Torbalar
Mikrop veya zararlı mikroorganizmaların göz enfeksiyonuna yol açması sağlık durumu koruyamadığınız anlamına gelir. Sonucunda göz altlarında başta kızarmış ardından mor torbalarla karşılaşabilirsiniz.
İlerleyen günler de ise gözlerde şişkinlik gözlemlenmektedir. Gözlerini sık sık ovuşturan bebeklerde göz enfeksiyonuna rastlanmaktadır. Göz çevresi deri daha hassas ve ince olduğundan torbalar oluşmaktadır. Çok basit gibi görülen bebek eldivenlerinden bile enfeksiyon oluşabilmektedir. Eldivenleri iyi muhafaza etmeli ve kaliteli bir temizleyici ile yıkamalısınız.
Göz Altında Torbalanmanın Diğer Sebepleri
Bebeklerde ve çocuklarda da yetersiz sıvı tüketimi göz altı torbalarının oluşmasına neden olmaktadır. Su tüketimini artırmanız gerekmektedir. Vücuttaki kan dolaşımı su sayesinde denge sağlamaktadır. Susuz kalmış bir vücut kan dolaşımı yavaşlamaktadır. Genetik olarak anne ve babadan geçen göz çevresindeki torbalanma diğer nedendir. Soya çekimi söz konusu olduğundan bebekken bile torbaları görebiliriz.
Cilt renginin açık veya soluk olması göz altlarının daha belirgin görünmesine yol açabilir. Ayrıca bebeğin gözleriyle oynaması da buna nedendir. Sürekli gözde sulanma ve akma bebeğin gözleriyle oynamasından kaynaklanmaktadır. Kabızlık ve ishal gibi sindirim problemlerinde zorlanmadan kaynaklı oluşabilir. Yazın fazla güneş ışığında kalma veya kışın fazla soğuk havada kalma gözlerde torbalanmaya neden olacaktır.
Soğuk algınlığı, ateşli hastalık öncesi ve sonrası, grip gibi hastalıklarda görülmektedir. Suçiçeği, kızamık ve kaba kulak gibi çocuk hastalıkları belirtilerinden biridir. Böbrek rahatsızlıkları ve bebeğin kalbinin delik olması gibi ciddi sağlık sorunlarının habercisidir. Sürekli sigara içilen ortamda bebeğin durması da göz altlarının belirginleşmesine sebep olur. Ayrıca toz ve kir de etkilenmesine neden olacaktır.
Kan testleri sonucunda anlaşılan hormon düzensizlikleri çok nadir görülen nedenler arasındadır. Kulak enfeksiyonları da gözlerde oluşan torbalanmalardan anlaşılabilmektedir.
Bebeklerde Göz Altı Torbalanmaları için Ne Yapılmalıdır?
Alerji kaynaklı torbalanmalar için gerekli hijyen şartlarını sağlamanız ilk adım olacaktır. Ardından kıyafet, yatak ve ortam şartlarını gözden geçirmeniz gerekmektedir. Huzursuzluk, uykusuzluk, gözleriyle sık oynama gibi basit görünen nedenlere bağlı olduğunu düşünüyorsanız doktora başvurmalısınız.
İç organlarda meydana gelen rahatsızlıkların dışa vurmuş hali torbalanmalar olabilir. Bu nedenle bugün çok ağladı o yüzden gözlerinde torbalanma oluştu diye düşünmeyin. Geçici nedenlere bağlı bir rahatsızlık söz konusuysa anne sütüne ağırlık verilmelidir.
Gözler pamuk ile silinmeli ve nazikçe kurulanmalıdır. Bebeklere üç yaşına kadar ilaç verilmediğinde gözlerde rahatlama sağlaması için göz damlası verilebilmektedir. Doktorunuzun şüphelenmesi durumunda gerekli tahlil ve testleri yaptırmayı ihmal etmeyin.