Özgeçmiş (CV) Nedir? Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Bu yazımızda özgeçmiş ile ilgili akla gelen tüm sorulara cevap bulacağız. Bu yazının ardından özgeçmişi olmayan herkes nasıl özgeçmiş yazılır öğrenip, özgeçmiş yazmaya koyulabilir. Özgeçmiş (CV) nedir? Özgeçmiş (CV) nasıl hazırlanır? Özgeçmiş (CV) hazırlarken nelere dikkat edilmelidir? İdeal bir özgeçmiş (CV) uzunluğu ne kadar olmalıdır? Etkili bir özgeçmiş (CV) için püf noktalar nelerdir?
Başlıklar
Özgeçmiş (CV) Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Özgeçmiş (CV) kişinin bu güne kadar edinmiş olduğu tecrübeleri kâğıt üzerine dökmesidir. İş tecrübeleri, eğitim bilgileri, bulunduğu önemli projeleri, yeteneklerini, özel ilgi alanlarını, kimlik bilgilerini, yabancı dil bilgilerini ve katıldığı kurs ve seminer bilgilerinin anlatılmasıdır. Kısacası özgeçmiş, bireyin hayatındaki eğitiminden başlayıp iş hayatına uzanan tüm yolculuğunun ve edindiği bilgi birikimin özeti şeklinde olmalıdır. Özgeçmiş çeşitleri, kronolojik özgeçmiş, fonksiyonel özgeçmiş ve yeni mezunlar için özgeçmiş olarak üç çeşittir.
Kronolojik özgeçmişte öğrenim durumu ve önceden çalışılan iş bilgileri bu günden başlayarak geriye doğru anlatılmaktadır. En sık kullanılan özgeçmiş türüdür. Fonksiyonel özgeçmişte kişi tüm iş deneyimlerinin özet bilgisini verir. Kişi başvurduğu iş alanına faydalarından bahsederek niteliklerini ortaya koyar. Yeni mezunlar için özgeçmişte henüz bir iş deneyimi olmadığından başvuru amacı ve işi gerçekten isteyip başarılı olacağımızı yansıtan ifadeler yer almalıdır.
Özgeçmiş (CV) Nasıl Hazırlanır?
İlk önce özgeçmişinizi hangi kurum için hazırladığınız çok önemlidir. İş başvurusu yapacağınız kurumun aradığı özellikler değiştiği için sizinde hazırlayacağınız özgeçmişte ona göre değişiklikler gösterecektir. Yazacağınız özgeçmiş ne çok uzun nede çok kısa olmalıdır. Kişisel bilgilerinizi yazdıktan sonra iş deneyimlerinizi, eğitim bilgilerinizi ve projelerinizi yazmanız başvuru yapacağınız kurum için etkili olacaktır. Yazacağınız özgeçmiş(CV) en fazla 2 sayfa olmalıdır.
Özgeçmişinizi A4 kâğıdına bilgisayar ortamında yazınız. İmla kurallarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca anlaşılır bir dil kullanılması sizin için daha da olumlu olacaktır. Kuracağınız cümlelerin olumlu bakış açısı ile yazılması karşı tarafı olumlu yönde etkileyecektir. Özgeçmişinize yazdığınız bilgiler sizi yansıtacağı için yazacağınız bilgilerin doğruluğu ve güncelliği önemlidir.İyi bir özgeçmiş yazılmış olması, mülakata katılmanıza etkisi çok fazla olacaktır. Özgeçmişte kullandığınız yazı tipi ve büyüklüğü sayfa kullanımınız özgeçmişinizin ön değerlendirilmesi sırasında ilgi çekici olacaktır. Özgeçmişte referanslar kısmına yazacağınız kişilerin tecrübeleriniz ve eğitim durumlarınız ile ilgili bilgisinin iyi olması gerekmektedir. Aksi takdirde başvurduğunuz kurum tarafından özgeçmişinizdeki referanslarınıza ulaşıldığında sizin adınıza söylenecek en küçük yanlış bir sözde başvurunuzun iptal edilmesi anlamına gelecektir.
Özgeçmiş (CV) Yazım Sırası Nasıl Olmalı?
Özgeçmişinizi (CV) yazarken bilgilerinizi hangi sıralamaya göre yazacağınız önemlidir. Yapacağınız sıralama mülakat çağırılmanız için etkili olacaktır. Bu sıralamayı aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.
Kariyer hedefinizin kısa bir cümle ile açıklanması
Kişisel bilgiler
Eğitim bilgileri
İş tecrübeleri
Beceriler
Eğitimler, sertifikalar
Referanslar
Yukarıdaki yazdığımız sıralamaya uygun bir özgeçmiş (CV) hazırladığınızda etkili bir ön başvuru yapacağınız kesindir. Bu başvuru gerçekten iş deneyimi ve eğitiminiz ile ilgili ise yüksek ihtimalle mülakat daveti alınacaktır.
Özgeçmiş Yazarken Dikkat Edilecek Püf Noktaları Nelerdir?
Özgeçmiş yazılırken içerikteki sıraya dikkat edilirken, işi yapabileceğinize dair ipuçları veren yetenek ve becerilerinizi de özetle açıklamanız gerekmektedir. Özgeçmişin genelinde yaptığınız için başarılarını vurgulayan etkin filler kullanmaya özen gösterin. Örneğin; başardı, bitirdi ve planladı gibi. Özgeçmişin genelinde yazım kurallarına dikkat edin ve imla hatası yapmayın. Özgeçmişte genel ifadeler kullanmayın. Özgeçmişiniz sadece gerçek bilgi içermeli ve size özel olmalıdır. Özgeçmişinizde doğru olmayan bilgilere yer vermeyin. Mülakat aşamasında yüz yüze konuşulurken, bu konuların detayına girileceğinden doğruluğu olmayan bilgiler asla paylaşılmamalıdır.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM