Baharatlar ve Faydaları

Genellikle yemeklerimize, tatlılarımıza lezzet katmak için kullandığımız birçok baharat aynı zamanda şifa kaynağı. Geçmişten günümüze kadar bakıldığında en eski zamanlarda bile hastalara şifa vermek amacıyla baharatların kullanıldığı görülür. Zayıflamaya yardımcı olmasından tutunda iltihap söktürücü özelliğe kadar baharatların faydaları saymakla bitmiyor. Günümüzde tıp tedavilerinin yanı sıra alternatif tıp olarak nitelendirilen tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemlerde mutfağımızda bolca kullandığımız bazı baharatlar orantılı olarak değerlendirilmektedir. Baharatlar tatları ile yemeklerimizi lezzetlendirirken aynı zamanda sağlılığımızı koruyucu ve tedavi edici olarak da vazife yapmaktadır.
İşte hemen herkesin evinde bulunan ve sıklıkla kullandığımız baharatlar ve faydaları:
· Karabiberin Faydaları
Birçok yemeğin içine giren karabiberin en belirgin faydası öksürükte ilaç olarak kullanılmasıdır. Bunun yanı sıra iştah açıcı etkisi de vardır. Kemik sağlığının yanı sıra kan hücreleri açısından da oldukça faydalıdır. Karabiber çorbalardan kızartmalara kadar birçok yemekte kullanılır. . Mücver tarifi alınırken karabiber özellikle söylenir. Bunun nedeni mücver gibi sebzeli kızartmalı tariflerde karabiberin harika bir lezzet vermesidir
· Zencefilin Faydaları
Özellikle doğu ve uzak doğu mutfaklarının vazgeçilmesi olan zencefil mide bulantısı, boğaz ağrısından tutunda bağırsak bozukluklarına kadar birçok rahatsızlığa iyi geliyor.
İştah açıcı özelliğinin yanı sıra zencefil vücuda zindelik de veriyor. Kansere, kalp hastalıklarına ve baş ağrısına iyi gelen zencefil mide bulantılarını da yok etmektedir. Toz hali veya kökü rendelenerek tüketilir.
· Kimyonun Faydaları
İştah açan kokusuyla kimyon gerçekten iştah açıyor. Gaz söktürücü olarak kullanılabilir. Anne sütünü artırıcı etkiye sahiptir. Kolesterol, nefes darlığı, yüksek tansiyon ve romatizmaya iyi gelir.
· Çörek Otunun Faydaları
Çörek otu o kadar şifalıdır ki koklanacak olsa baş ağrısını keser. İştah açıcı etkisi vardır.
· Kırmızıbiberin Faydaları:
Kırmızıbiber portakaldan daha fazla c vitamini içerir. Bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini artırıcı etkisi vardır. Öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede etkilidir. Sindirimi kolaylaştırır. Vücuttaki aşırı yağ birikimini önler.
· Kekiğin Faydaları:
Kokusuyla da yemeğe lezzet veren kekik ilk olarak boğaz ağrısında çay olarak demlenip içildiğinde etkilidir. Üst solunum yolları enfeksiyonlarına iyi gelir. Gastrit gibi hastalıklarda antiseptik özellik gösterir. Şeker hastalığına karşı fayda gösterir. Düdüklü tencerede antrikot pişirirken kekik asla unutulmamalıdır. Kekik, tavuk yemeklerinde olduğu gibi kırmızı et yemeklerinde faydası kadar harika bir lezzet vermektedir.
· Tarçının Faydaları
Verdiği lezzet ve mis gibi kokusunun yanı sıra tarçın bir şifa kaynağıdır. Hormonların çalışmasını düzenlemede oldukça etkili. Bal ve limonla karıştırılarak kullanıldığında boğaz ağrılarına iyi geliyor. Adet ağrılarını hafifletici bir etkiye de sahiptir. Kolesterol düşürmede etkilidir. Kan şekerini dengelemesi ile bilinen tarçın şeker hastalarının ilacı gibidir. Tatlıların ve kahvenin üzerine serpilebileceği gibi kek ve pastaların içine de konulur. Türüne ve katılan malzemelere göre rulo pasta tarifi içinde bazen tarçın kullanılır. Osmanlı mutfağındaki bazı et yemeklerinde tarçın kullanıldığı bilinmektedir.
· Mahlebin Faydaları
İdrar ve balgam söktürücü özelliğe sahip olan mahlebin daha birçok faydası vardır. Nefes darlığına iyi gelir. Afrodizyak etki yapar.
Kişnişin Faydaları
Sebze yemekleri, salatalar ve yumurta gibi lezzetlerin üzerine dökülerek kullanılan kişniş son zamanlarda ülkemizin mutfaklarında daha yoğun kullanılmaya başladı. Kaygı ve uyku bozukluklarına karşı çok iyi gelmektedir. Kişniş ile yemekleri lezzetlendirirken aynı zamanda mutluluğu da yakalamak mümkündür.
Zerdeçalın Faydaları
Kanserle mücadelede kullanılan bir baharattır. Patates, karnabahar ve yumurta omleti gibi yemeklere tat verir. Sabah kahvaltılarında zerdeçalın çayı da tüketilebilir.