Bahar Yorgunluğu Belirtileri ve Tedavisi

Bahar yorgunluğu mevsimsel değişiklikler ile ortaya çıkan ve vücudumuzda bir takım değişikliklerin baş göstermesi iel meydana gelen kısa süreli bir yorgunluktur. Geneldi bahar aylarına girildiğinde havadaki ısı değişimlerinden dolayı görülür.
Bahar yorgunluğu belirtilerini yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, uyku düzenindeki değişiklikler ve psikolojik değişiklikler diye sıralamamız mümkündür.
İnsanların genellikle bahar aylarında böyle bir durumla karşılaşabilirler. Bayanlarda bahar yorgunluğu adet değişiklikleri ile görülebilir. Bahar yorgunluğu için alınması gereken önlemler basit olmakla birlikte sağlıklı yaşam için uygulanması gerekli olan yöntemlerdir.
Bahar yorgunluğu için alınması gereken vitaminler B, C ve E vitaminidir. Bunun yanında teze sebze ve meyve tüketimi bahar yorgunluğu tedavisi için önemli bir etkendir.
Ayrıca sağlıklı yaşam içinde yapılması gereken aşağıdaki maddeler bahar yorgunluğu tedavisi için uygulanabilir.
· Sabah kahvaltılarının yapılması
· Günlük bol miktarda su tüketimi
· Tütün ve alkollü içeceklerin azaltılması
· Uyku saatlerinin düzenlenmesi
· Taze sebze ve meyve tüketimi
· Spor yapmak
· Bol bol güneşlenmek
Bahar yorgunluğu en fazla iki hafta devam eden bir durumdur. Eğer bu şikâyetler daha fazla sürerse uzman bir doktora görünüp başka bir rahatsızlığımızın olup olmadığını öğrenmemiz gerekmektedir.
Bahar Yorgunluğu En Net Belirtileri
Her insanda değişiklik gösteren belirtilere aslında benzerlik göstermektedir. Baharın gelmesi ile birlikte insanlarda daha çok;
· Enerji kaybı; bitkinlik ve yorgunluk hissi, sabah yataktan kalkmama hissi, fiziksel ve ruhsal halsizlik olarak görülebilmektedir.
· Kaygı, telaş, dikkatsizlik ve sinirlilik hali; normal zamandan daha panik ve bir şeyleri eksik yapmış hissi bulunmaktadır. Sürekli bir şeyleri unuttuğunu hissetmek ve hiç olmayacak boş şeylere sinirlenmek genel görülen durumlardır.
· Gözlerde görülen rahatsızlık; polenlerden kaynaklı göz alerjileri bahar ayı ile birlikte artmaktadır. Alerjisi olan birçok insan bahar ayı zor geçmektedir.
· Grip ve soğuk algınlığı; baharın ilk ışıkları ile insan yaz geldi hissine kapılarak daha ince kıyafetleri tercih etmektedir. Açık havada çok zaman geçirmeye çalışmaktadır. Bunlar beklenmedik grip ve soğuk algınlığına neden olabilmektedir.
Baharda Giyinmek
Bahar ayları insanı en çok yanıltan mevsimdir. Bu mevsimde kıyafet seçimine biraz daha dikkat etmek gerekmektedir. İlkbaharda nasıl giyinmeliyiz? Ne çok ince ne çok kalın orta kalınlıkta kıyafet tercih etmek gerekmektedir. İnce giyinmeyi düşünenler için yanında mutlaka mevsimlik mont bulundurmaları gerekmektedir. İlkbaharda nasıl giyinmeli? Mevsimin sıcak havasına kanmadan daha dikkatli ve tedbirli çıkmak gerekmektedir. Açık havada gereğinden fazla kalmamak önemlidir. Aynı zamanda bu mevsimde beslenme ve uyku düzenine daha da önem vermek gerekmektedir. İştahsız ve uykusuz kalan insanların baharda hastalığa yakalanma riski daha fazladır.