Kuru yemiş ve Faydaları

Televizyon keyfinin yanına ayrı bir keyif katan, misafirlere sunulan ikramların arasında olmazsa olmazlardan olan ve pek çok tatlıya yemeğe malzeme olan ve bir o kadar da lezzetli olan kuruyemişler ve faydaları saymakla bitmiyor. Kuruyemiş geçmişten günümüze kadar gelmiş tatlardandır. Aynı zamanda geçmiş yıllara bakıldığında kuruyemişin faydaları bakımından kullanıldığı da görülür. İşte size hemen hepimizin severek tükettiği kuruyemişlerin faydalarından bahsedeceğiz bu yazımızda.
Ülkemizde en çok tüketilen ve geçmişten bu güne hala tüketilmekte olan kuruyemişlerin en sağlıklılarını sırasıyla inceleyeceğiz. En sağlıklı kuruyemiş çeşitlerinden badem, kabak çekirdeği, fındık, fıstık, ay çekirdeği, ceviz, Antep fıstığı ve leblebiyi sayabiliriz.
Başlıklar
Bademin Faydaları
Hem tatlılara hem de ana yemeklerde kullandığımız bademin faydaları lezzeti kadar çok. Kuruyemiş içinde sütü ile de adından bahsettiren bademin içinde gizlediği faydaları:
Sinirleri güçlendirir.
Kolesterolü düşürür.
Kalp hastalıkları riskini azaltır.
Göğüs hastalıklarını önleyici etkiye sahiptir.
Böbrek, mesane gibi idrar yolu iltihaplarını giderir.
Beden ve zihin yorgunluğuna iyi gelir.
Baş ağrısına iyi gelir.
Kan şekeri düzeyini ayarlar.
Anne sütünü artırır.
Bademin İçinde Bulundurduğu Vitamin ve Mineraller
Bademin faydaları, içinde bulundurduğu faydalı öğelerden gelmektedir. Kalp sağlığına faydalı olma sebebi içinde bulundurduğu doymamış yağlar, protein ve potasyumdan gelmektedir. Ayrıca bademin içinde E vitamini olması sebebiyle etkili bir antioksidan görevi görür. İçerdiği magnezyum sebebi ile kalp krizini önlediği gibi hamilelerin de tercih etmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
Kabak Çekirdeğinin Faydaları
Başlayınca bırakamadığımız tatlardan kabak çekirdeğinin faydaları aşağıda sıralanmıştır.
Çinko ve demir eksikliğine iyi gelir.
Kalın bağırsak kanseri riskini azaltır.
Böbrekleri güçlendirir.
Bağırsak kurtlarını düşürür.
Prostat büyümesini engeller.
Kabak Çekirdeğinin İçinde Bulundurduğu Vitamin ve Mineraller
Kabak çekirdeği, yaklaşık olarak %38 protein, %35 yağ ve %25 karbonhidrattan oluşmaktadır.
İçerdiği çinko sayesinde kemik erimesine karşı koruyan kabak çekirdeği, birçok kuruyemiş de olduğu gibi omega-3 bakımından da zengindir. Ayrıca içeriğinde yüksek oranda magnezyum, demir, K vitamini,B2 ve A vitamini ile vitaminler açısından da tercih edilen bir besindir.
Fındığın Faydaları
Her gün bir avuç fındık sloganın hakkını veren fındığın faydaları:
Cildi güzelleştirir.
Besleyici ve enerji vericidir.
Yüksek kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
Bol E Vitamini içerir.
Kansızlığa iyi gelir.
Kalp rahatsızlıklarını önleyici etkisi vardır.
Böbrek kumlarını ve taşlarını döker.
Gelişme çağındaki çocukların gelişiminde etkilidir.
Fındığın İçerdiği Vitamin ve Mineraller
Her kuruyemiş de olduğu gibi fındığında kavrulmadan ve işlem görmeden tercih edilmesi daha sağlıklıdır. İçeriğinde, protein, karbonhidrat, magnezyum, kalsiyum, potasyum, çinko, E vitamini ve antioksidan gibi mineral ve vitaminler içerir.
Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kas ve kramp ağrıları arttığından, içerdiği magnezyum ve kalsiyum sebebi ile tercih edilmesi gereken besinlerin başında gelmektedir. Fındık aynı zamanda içerdiği antioksidan sebebi ile bağışıklığı kuvvetlendirirken kansere karşı da korumaktadır.
Ay Çekirdeğinin Faydaları
Başlayınca bırakamadığımız ay çekirdeği küçücük tanesinde doğal bir iksir taşıyormuş. Kuruyemişler arasında lezzetini bilip sağlığı ile ilgili yanlış bilgiler edindiğimiz işte küçücük ay çekirdeğinin faydaları:
Damar sertliğine iyi gelir.
İktidarsızlığı önler.
Kolesterolü düşürür.
Solunum sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
Kalp ve sinir hastalıklarında önleyici etkisi vardır.
Ay Çekirdeğinin İçerdiği Vitamin Ve Mineraller
Ay çekirdeği ülkemizde her mevsim bulunabilen maliyeti de düşük bir kuruyemiştir. İçerdiği E vitamini ile kalp ve damar sağlını korumaktadır. Günde 1-2 avuç yiyerek etkisini vücudumuzda görebiliriz. İçeriğinde C vitamini dışında bütün vitaminler bulunurken, özellikle A,K ve B vitaminlerinden zengindir. Ayrıca içeriğindeki liflerle sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkisi bulunmaktadır.
Cevizin Faydaları
Görünüşüyle bile insan beynini andıran cevizin faydaları:
Beynin çalışmasını ve hafızayı güçlendirir.
Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.
Kolesterolü düşürür ve kolesterolün yükselmesini engeller.
İshal, kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelir.
Kan dolaşımını düzenler.
İyi bir antioksidandır.
Kemik ve dişleri güçlendirir.
Şeker hastalarında kalp krizi riskini azaltır.
Sindirim bozukluklarına iyi gelir.
Cevizin İçerdiği Vitamin ve Mineraller
Cevizin faydaları içerdiği vitamin ve minerallerden kaynaklanmaktadır. İçerdiği yüksek oranda omega-3 ile beyin sağlığımıza olumlu katkı sağlamaktadır. Günde yalnızca 3 ceviz tükettiğimizde kalp sağlığınıza olumlu katkıda bulunabilirsiniz. İçerdiği yağlar sebebi ile cildi yaşlanmaya karşı da korumaktadır.Omega-3’ün yanı sıra E vitamini, manganez, A,B1 ve B6 vitaminleri, sodyum, çinko ve potasyum içermektedir.
Fıstığın Faydaları
Tuzlu tuzsuz kabuklu veya kabuksuz fıstığın faydaları:
Göğsü yumuşatır, öksürük söktürücü etkisi vardır.
Zihinsel ve bedensel yorgunluğa iyi gelir.
Damar tıkanıklığını önler.
Böbrek ağrılarını hafifletici etkisi vardır.
Fıstığın İçerdiği Vitamin ve Mineraller
Fıstık içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde ve yüksek antioksidan oranı ile kuruyemişler arasında en yüksek enerji kaynağı olan besinler arasındadır. İçeriğinde potasyum, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko bulunmaktadır.
İçerdiği E vitamini ile cildi korur ve yaşlanmaya savaş açar. Fıstık ezmesi bazı cilt maskelerinde de kullanılarak cildi ölü deriden arındırmaktadır. İçeriğindeki protein ise hücre sağlığına iyi gelmektedir.
Antep Fıstığının Faydaları
Hem baklava içinde hem de başlı başına lezzet patlaması yaratan Antep fıstığının faydalarını bu başlık altında inceleyeceğiz.
Antep fıstığı diğer kuruyemişler arasında maliyet açısından biraz yüksek kalsa da faydaları ve lezzeti sayesinde vazgeçemediğimiz bir besin konumundadır.
Akciğer iltihaplarını temizleyici etkisi vardır.
Ağrıları hafifletir.
Kan şekerinin yükselmesini önler.
Koroner kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
Antep Fıstığının İçerdiği Mineral ve Vitaminler
Antep fıstığının içeriğinde yüksek oranda potasyum ve protein bulunmaktadır. Bir avuç Antep fıstığında, 1 adet büyük muzun içinde bulunan potasyumun yarısından fazlası bulunur. Ayrıca içerdiği B6 vitamini ile vücutta hemoglobin oluşumuna katkı sağlamaktadır. İçerdiği antioksidan sebebi ile ise kansere karşı koruyucu etkisi bulunur.
Leblebinin Faydaları
Kuruyemiş denildiğinde akla gelen ilk isim leblebinin faydaları saymakla bitmemektedir.
Özellikle diyet yapan kişilerin tercih ettiği leblebinin sağlık açısından faydaları aşağıdaki gibidir:
Midenin fazla suyunu alarak mideyi rahatlatır.
Anne sütünü artırıcı etkisi vardır.
Tokluk hissi vererek zayıflamak isteyenlere yardımcı olur.
İçerdiği Vitamin ve Mineraller
Leblebi kuruyemişler içerisinde yine mineral ve vitamin deposu besinler arasında yer almaktadır. İçeriğinde A,C,E vitaminleri, kalsiyum, demir, potasyum ve yüksek miktarda sodyum bulunur. Leblebi içeriğindeki mineraller sayesinde vücuttaki şekeri dengeleyerek diyabet hastalarına şifa olmaktadır.
Bu yazdığımız kuruyemişlerden sadece birkaçıydı. Daha birçoğunu sizin sağlıklı günlerde tüketmenizi ve çevrenizdekilerle paylaşmanızı öneririz. Şunu da unutmamak gerekir ki her şeyin fazlası zarardır.