Kadın ve Moda

Keto Diyeti Nedir?

27.07.2022
Keto Diyeti Nedir?

Başlıklar

Ketojenik Diyet

Ketojenik diyet; karbonhidrat kaynaklarının sınırlı olarak alındığı, diyet içeriğinin protein ve yağlardan oluştuğu bir beslenme modelidir. Ketojenik beslenme nedir, sorusuna yanıt ararken aslında bir tedavi yöntemi olduğunu görüyoruz. Uzman kontrolünde tedavi amaçlı kullanılan beslenme modelinin amacı, vücudu ketozis isimli metabolik duruma getirmektir. Yapılan araştırmalarda birtakım metabolik sorunlarda da iyileştirici bir etkiye sahip olduğu görülüyor. Peki ketojenik diyet ne demek, nasıl yapılır, türleri var mı? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…

Keto Diyeti Nedir?

Ketojenik diyette karbonhidrat alımının önemli ölçüde azalmasıyla vücut, ketozis duruma geçerek yağları yakmaya başlar. Ketojenik ne demek sorusu, bu noktada karşılık bulur. Keto diyeti, adını yağ metabolizmasının son ürünleri olan keton cisimciklerinden alır.

Ketojenik Diyet

Ketojenik Diyet Türleri Nelerdir?

Döngüsel ketojenik diyet, yüksek proteinli ketojenik diyet, standart ketojenik diyet ve hedefe yönelik ketojenik diyet olarak türler sıralanabilir. Standart keto diyetinde çok düşük karbonhidrat, orta miktarda protein ve çok yağlı bir diyet uygulanır. Enerjinin yüzde 10’u karbonhidrattan, yüzde 20’si proteinden ve yüzde 70’i ise yağdan gelir. Yüksek proteinli ketojenik diyet, standart bir keto diyetine kıyasla daha fazla protein içerir. Enerjinin yüzde 5’i karbonhidrattan, yüzde 35’i proteinden, yüzde 60’i yağdan gelir. Döngüsel ve hedefe yönelik keto diyet çeşitleri, diğerlerine oranla daha gelişmiş yöntemlerdir. Vücut geliştiriciler ya da sporcular tarafından uygulanır. Hedeflenmiş keto diyetine, standart keto diyetinden farklı olarak egzersiz yapılmadan önce veya sonra karbonhidrat eklenebilir.

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?

Ketojenik diyette yağ temelli beslenme esastır. Bundan dolayı karbonhidrat alımını azaltmalı, yağ tüketimini ise artırmalısın. Ketojenik beslenmenin kolay takip edilebilmesi için diyet listeleri hazırlamalısın. Keto diyetinde karbonhidrat içeriği yüksek olan şekerli gıdalar, unlu ve nişastalı besinler, sağlıksız yağlar, kök sebzeler, baklagiller, şekersiz diyet ürünleri, alkol, barbekü sos, ketçap gibi gıdalardan uzak durmalısın.

Ketojenik Diyetin Faydaları

Ketojenik beslenme temelde epilepsi gibi nörolojik hastalıkların tedavisi için bulunmuş bir diyettir. Yapılan araştırmalar, ketojenik beslenmenin epileptik nöbetlerde büyük azalmaya neden olabileceğini ortaya çıkarır. Son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalara göre keto diyetinin alzheimer, otizm gibi hastalıklar üzerinde de etkisi görülür. Keto diyetinin faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Ketojenik diyet, doğru bir şekilde uygulandığında sağlıklı bir şekilde kilo vermene yardımcı olur.
  • Süreklilik gösteren açlık hissini ortadan kaldırır.
  • İnsülin seviyeni ve kan şekerini dengede tutar.
  • Tümör gelişimini yavaşlattığına dair çalışmalar bulunur.
  • Parkinson hastalığı belirtilerinde azalma sağlandığı görülür.
  • Keto diyeti yüksek kan basıncı, vücut yağ oranı, kolesterol düzeyleri gibi parametrelerde iyileşme süreçlerine katkı sağlar.

Keto Diyetinde Tüketilebilecek Gıdalar

Keto diyet ya da ketojenik beslenme düzeninde besin ögeleri ve gramajları oldukça önemlidir. Keto diyet menülerinde protein kaynakları ile yağ içeriği yüksek soslarla lezzetlendirilmiş salatalar tercih edebilirsin. Diyet menüsünde yağı artırmak, karbonhidratı azaltmak için tüketebileceğin besinler aşağıdaki gibi olmalıdır:

  • Et ürünleri: Koyun, kuzu, dana, hindi, balık etlerinin tamamı.
  • Peynirler: Kaşar, keçi, mozzarella, cheddar gibi peynirler.
  • Yağ oranı yüksek süt ürünleri: Krema, kaymak, tereyağı.
  • Yağlı tohumlar: Badem, ceviz, kaju, ay çekirdeği, fındık, chia tohumu, keten tohumu vb.
  • Düşük oranda karbonhidrat içeren sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler, soğan, biber, domates vb.
  • Glisemik indeksi düşük olan böğürtlenler: Yaban mersini, böğürtlen, frambuaz, karadut.
  • Yağlar: Çörek otu yağı, hindistan cevizi yağı, susam yağı, zeytinyağı ve yağ oranı yüksek olduğu için avokado.
  • Tuz, karabiber gibi bazı çeşniler.

Sen de ketojenik diyeti yapmak istiyor fakat vakit bulamıyorsan Juico seninle! Ketojenik diyete uygun beslenme programlarına göz atabilir, harika bir yaşam deneyimi için Juico’ya istediğin an ulaşabilirsin!

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
Tüm Hakları Saklıdır.

crazy games io games madecassol krem ne işe yarar