Glutensiz Beslenme ile İlgili Tüm Merak Edilenler

Günümüzde en çok tartışılan beslenme biçimlerinin başında hiç şüphesiz glutensiz beslenme gelir. Gluten, tahıl grubu ürünlerin içeriğinde bulunan bitkisel proteinler olup katıldığı ürünlere kıvam, esneklik ve kabarma sağlar. Karbonhidrat temelli ürünlerin hemen hepsinde bulunan gluten, hem çölyak hastalığı hem glutensiz beslenerek zayıflamak isteyen kişilerin kaçınması gereken bir maddedir. Peki, glutensiz beslenmeye dair neler biliyorsun? Ayrıca sana özel hazırladığımız diyet listesi ile sen de sağlıklı bir yaşama “Merhaba” demek ister misin?
Başlıklar
Glutensiz Beslenme Nedir?
Glutensiz beslenmenin ne olduğunu öğrenmeden önce glutensiz ne demek, sorusuna cevap vermek gerekir. Glutensiz, içeriğinde tahıl proteini barındırmayan yiyecek ve içeceklere denir. Glutensiz beslenme ise yediğin ve içtiğin gıdalarda gluten içeren ürünlere yer vermemeyi hedefleyen bir beslenme biçimi. Çölyak hastaları için zorunlu olan bu beslenme türü zayıflamak isteyenler ya da glutenden belli oranda etkilenen insanlar tarafından da tercih edilebilir. Eğer sen de karbonhidrat ihtiyacını karşılamak isteyen bir çölyak hastasıysan ya da glutene ihtiyaç duymadan zayıflamak istiyorsan özel olarak üretilmiş glutensiz ürünleri tercih edebilirsin.
Glutensiz Beslenmenin Faydaları Nelerdir?
Sindirim sistemi ve yeme düzeninde bir problemin varsa sen de glutensiz beslenmeyi deneyebilirsin. Gluten içeren ekmek, hamur işleri, makarna ve paketli gıdalardan uzak durduğun için zayıflama sürecini hızlandırabilirsin. Bu tarz bir beslenme biçimi de gluten alımı olmadığı için kendini daha enerjik hissedebilirsin çünkü glutenden kaynaklı bağırsak hasarı ortadan kalkar ve besin emilimi tam olarak gerçekleşir. Ayrıca çölyak hastasıysan kronik enflamasyona yakalanma riskin azalır, antikor seviyende yükselme gerçekleşir.
Bu Tarz Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her beslenme biçiminde olduğu gibi glutensiz beslenme biçiminde de dikkat etmen gereken bazı noktalar var. Öncelikle gluten içermeyen beslenme programlarında tahıllardan alacağın lif oranı azalır ve kabızlık sorunu yaşayabilirsin. Bunun önüne geçmek için lif açısından zengin baklagiller, sebze ve meyveleri tüketebilirsin. Diğer önemli bir nokta ise bu ürünlerin maliyeti. Görece diğer yiyeceklere göre biraz daha pahalı olan bu ürünleri alırken daha seçici ve tasarruflu davranman gerekebilir. Salam, sosis ve hazır çorbalar gibi içerisinde gluten bulunduran yiyecekleri de beslenme programından çıkarmalısın. Ayrıca ev dışında bir ortamda glutensiz yiyecekleri her zaman bulamayabilirsin. Her ihtimale karşı yanında kendin hazırladığın yiyecekleri taşıyabilirsin.
7 Günlük Glutensiz Diyet Listesi ile Sağlıklı Bir Yaşam
Sen de haftalık olarak belirlediğin diyet listesi ile arzuladığın sağlıklı yaşama kavuşabilirsin. Baklagiller, et ürünleri, sebze ve meyvelerle dolu sağlıklı bir diyet listesi için kağıt ve kalem hazırlayabilirsin. İşte 7 günlük diyet listesinde olabilecek yiyecekler;
- Pazartesi
-Kahvaltı: Yumurtalı omlet, domates, salatalık ve 1 bardak yeşilçay
-Öğle yemeği: Izgara bonfile ve söğüş salata
-Akşam yemeği: Domates çorbası, kıymalı yeşil mercimek yemeği, dereotlu cacık
- Salı
-Kahvaltı: Chia tohumlu çilekli puding, yaban mersini ve ceviz
-Öğle yemeği: Pancar çorbası, siyez bulgurlu kısır
-Akşam yemeği: Karabuğday salatası, balık buğulama
- Çarşamba
-Kahvaltı: Sebzeli omlet, zeytin ve yağsız beyaz peynir
-Öğle yemeği: Kinoa salatası, tavuk sote ve ayran
-Akşam yemeği: Humus, mantar çorbası ve haşlama et
- Perşembe
-Kahvaltı: Zencefilli kombucha ve ceviz
-Öğle yemeği: Gazpacho, soya soslu tavuk ve az miktarda pirinç pilavı
-Akşam yemeği: Şiş karides, çoban salata ve yoğurt
- Cuma
-Kahvaltı: Muzlu chia tohumlu smoothie
-Öğle yemeği: Ton balıklı sebze salata ve mercimek çorbası
-Akşam yemeği: Fırın somon ve zeytinyağlı taze fasulye
- Cumartesi
-Kahvaltı: Avokadolu haşlanmış yumurta ve 1 bardak yeşilçay
-Öğle yemeği: Haşlanmış enginar ve yeşil çorba
-Akşam yemeği: Izgara balık ve yeşil salata
- Pazar
-Kahvaltı: Haşlanmış yumurta, zeytin, domates ve salatalık
-Öğle yemeği: Pancar çorbası ve bamya yemeği
-Akşam yemeği: Mercimekli salata, tavuk sote ve ayran
Diyet listeni her hafta yeniden hazırlayabileceğin gibi mevcut listedeki günleri değiştirerek diyeti tekrarlayabilirsin. İstersen Juico’nun sana özel hazırladığı glutensiz ve düşük karbonhidratlı paketinden satın alarak bir haftalık diyet programını uygulayabilirsin. Juico’da ihtiyacın olan çorbaları, detoks suları ve salataları seçerek diyetini zenginleştirebilir, tüm hafta formda kalabilirsin!