Ders Nasıl Çalışılır?

Birçok öğrencinin ders çalışma konusunda sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Ders çalışma yöntemlerini bilmediğimiz içinde sınavlarda düşük notlar alarak var olan öz güvenimizi de yitiriyoruz. Bu yazımızda sizlere ders nasıl çalışılır? Verimli ders çalışmak için hangi şartlar sağlanmalıdır? Ve ders çalışma planı nasıl hazırlanır? Konuları ile ilgili bilgi vereceğiz.
Başlıklar
Ders çalışma planı hazırlanmalı
Ders çalışmak için ilk önce kendinize verimli ders çalışacağınız saatlere uygun çalışma planı hazırlayın. Bu çalışma planında dinlenmek için ders araları verin ve ders çalışma saatleriniz 50 dakika ile 1 saat arasında olmalıdır.
Ders planının en önemli yanı süreklilik içermesidir. Derslere günlük çalışarak sınav zamanlarına onlarca ders bırakmayın. Az ama öz çalışmanız yani günlük birkaç saatlik çalışmanız sınavdan önceki akşam sabaha kadar çalışmanızdan daha etkili ve kalıcıdır.
Verimli zaman dilimlerinde ders çalışmak önemlidir. Okuldan geldikten sonra hemen derse oturmak çok da doğru olmayacaktır. Önce bedeninizi ve zihninizi biraz dinlendirmelisiniz. Yorgun, uykulu zihinle derse başlamak sadece göstermeli olacak, verimli olmayacaktır.
Ders çalışma ortamı sağlanmalı
Etkili ve kalıcı bir ders çalışma kesinlikle ders çalışacağınız mekânın düzenli ve tertipli olmasından geçer. Ders kesinlikle bir çalışma masasında yapılmalıdır.
Yere oturarak der çalışmak sağlık açısından vücudunuza zarar verebilir. Yatakta ders çalışmakise uykunuzu getirerek ders çalışma verimliliğinizi en az seviyeye indirir. Ders çalışmamasanızdaki en önemli şey ışığın yeterli olmasıdır.
Birde bulunduğunuz ortamın havasız kalmaması gerekmektedir. Bu şartları sağladığınızda verimli ders çalışmak için gerekli olan birkaç temel gerekliliği yerine getirmiş olursunuz.
Çalışma ortamındaki dağınıklık dikkati dağıtabildiği gibi sizleri rahatsız eden bütün detayları ortadan kaldırmalısınız. Saçının uzamasın öğrencinin dikkatini dağıtabilir. Basit gibi görünen fakat takıntı haline gelen şeylerin hemen ortadan kaldırılması zihnin derse odaklanmasını sağlar. Böyle bir durumda saçlarını kestirdi ve dikkatini toplayarak daha verimli ders çalıştı ifadelerini duymak mümkün olur.
Etkili ders çalışma yöntemleri geliştirilmeli
Ders çalışırken sözel ya da sayısal hiç fark etmez kendinize göre kodlama sistemi geliştirerek konuların akılda kalıcılığını sağlayabilirsiniz. En etkili ders çalışma yöntemi ise kesinlikle yazarak ders çalışmaktır.
Sözel derslerde sanki karşınızda biri varmış ve ona konuyu anlatıyormuş gibi hareket ederek çalışırsanız konunun kalıcılığını daha net görürsünüz.
Sayısal dersleri için bunu söyleyemeyiz. Sayısal dersler kesinlikle yazılarak çalışılmalı, problemlerinin çözülmesi ve üzerinde değişik yöntemler ile sonuca gidileceği görüldüğü zaman zaten konuyu anlamışsınız demektir.Dijital dünyanın faydaları değerlendirilebilir. Anlayamadığınız konuyu internetten veya diğer elektronik ürünleri kullanarak farklı kişilerden dinleyebilirsiniz. Belki o kişinin anlatış şeklinden daha iyi anlayabilirsiniz.
Devamlı ders çalışmak yorucu olabilir. Sözel konular çalıştıktan sonra dinlenmek için sayısal çalışılabilir. Her ikisinden yorulanlar kendilerine rahatlatıcı hobiler bulabilir. Crochet gibi örgü hobiler de olabilir. Hobiler zihnin boşalmasını ve dinlenmesini sağlayacaktır. Böylece dinlenmiş zihinle daha güzel ders çalışma imkanı edineceksiniz.
NOT: Hiçbir ders uğraşılmadan kafa ağrıtılmadan öğrenilemez.
Sağlık Problemleri Çözülmeli
Çocukların bazıları ders çalışmaktan çok çabuk yorulur. Bunun altında yatan neden yalnızca tembellik olmayabilir. Kansızlık gibi bazı rahatsızlıklar çocukların çabuk yorulmalarına neden olur. Çalışma düzenini sağlamadan önce sağlık problemlerini gözden geçirmek gerekir. Kaygıdan kaynaklı aşırı terleme, görme bozuklukları gibi durumlar ders çalışmanızı olumsuz etkileyecektir.
Gözlerde veya bedenin diğer kaslarında yaşanan seğirmeler çalışmadaki dikkatinizi dağıtabilir. Seğirmelerin tıbbi nedenleri olmasına rağmen bazı kişilerde sıkıntı ve stres kaynaklı olabilir. Bunun için stres yapmadan çalışmaya özen göstermelisiniz. Stres ve kaygı en yapabileceğiniz konuları ve soruların dahi görmenizi ve öğrenmenizi engelleyecek veya yavaşlatacaktır.