Çilek Reçeli Tarifi

Çilek Reçeli Tarifi
Çocukluğumuzdan bugüne kadar değişmeyen sevdiğimiz tatlardan bir tanesi de çilek reçeli olmuştur birçoğumuz için. Tabi bir meşhur söz de vardır annemin çilek reçeli gibisi yoktur diye. Bizde çilek sevenler için yıl boyu çilek lezzetini yaşaması için ev yapımı çilek reçeli tarifini sizlerle paylaşıyoruz.
Çilek Reçeli Tarifi Malzemeleri
1 ölçü çilek
Bir ölçü şeker
Limon tuzu – limon suyu
Çilek Reçeli Tarifi Yapılışı
Çileklerin dağılmaması için küçük çilekleri seçmenizi tavsiye ederek çilek reçeli tarifimize başlayalım. Bir ölçü çileğin üzerine 1 ölçü şekeri koyup bir iki saat bekletin. Daha sonra orta ateşte bir ocağa alın. Yalnız çilek reçeli çabuk taşmaya meyilli olduğundan başında beklemenizi öneririz. Bazen kaynadığında üzerinde köpükler oluşacaktır. Bu köpükleri kaşığınızla alıp farklı tatlılarda kullanabilirsiniz. Yaklaşık 30- 40 dakika kaynatın.
Kaşığınızla bir tabağa alıp eğin eğer reçel akmıyorsa olduğunun resmidir. İçerisine 1-2 diş limon tuzu veya birkaç damla limon suyu sıkın. Bir taşım daha kaynatın. Çilek reçeliniz hazır.
Altını kapattığınız çilek reçeli bitiminde hemen kavanozlara koyup ağzını kapatarak çok uzun süre saklayabilirsiniz.
Çilek Reçeli Püf Noktaları
Çilek reçeli yapmadan önce marketten, pazardan ya da herhangi bir yerden aldığınız çilekleri tatmalısınız. Eğer tadı güzel ise çilek reçeli de ayrı bir lezzetli oluyor. Metal ya da çelik tencere içerisinde yapacaksanız, reçelin altını kapattıktan 5 dakika sonra başka bir kaba geçirmelisiniz. Böylece kaynama devam eder. Limon suyu kullanmak yerine limon tuzu da kullanabilirsiniz. Hazır reçellerin içerisindeki glikozdan dolayı püre izlenimi verir.
Evde yapılan çilek reçeli ise akışkandır. Tabi ki doğal olduğu için katkı maddesi barındırmaz, sağlıklıdır.Mümkün olduğunca kaynama sırasında az karıştırırsanız çileklerin ezilmesine de engel olabilirsiniz. Çilek reçelinin püf noktalarına dikkat ettiğinizde inanılmaz lezzetli ve güzel bir reçel elde eder ve uzun süre dayanıklılığını koruyabilirsiniz.
Reçelinizi yapacağınız tencerenin derin ve geniş olmasına dikkat etmelisiniz. Kaynama esnasında kapağını kapatmamalısınız. Çünkü o zaman kötü ve koyu bir renge bürünür. Köpükleri toplamak yerine kaynama esnasında reçelin içerisine az miktarda tereyağı ekleyin. Böylece reçelini lezzetlendirebilirsiniz.
Reçel yapımından sonra hemen kavanozlara doldurmak ve kavanozun kapağını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirmek ömrünü uzatacaktır. Tüm kış ayları boyunca muhafaza edebilirsiniz. Küçük kavanozlara koyduğunuz taktirde sürekli olarak açmak zorunda kalmaz ve tüketeceğiniz kadarını sofraya koyarsınız.Çilek reçelinin kıvamı ne denli katı olursa dayanma süresi de o denli uzun olacak demektir.
çilek reçelini kaynatırken şekerini bir ölçüden fazla koymak çileğin tadını bastırır mı bastırmazsa şekerli yapmak istiyorum şekerli sevdiğim için