Kadın ve Moda

2.sınıf Obezite Nedir?

23.06.2022
2.sınıf Obezite Nedir?

Obezite nedir?

 

Obezite, vücutta birikmiş olan aşırı kilo olarak tanımlanabilir. Vücuttaki aşırı yağ olarak tanımlanmaz çünkü vücuttaki yağ yüzdesini tam olarak belirlemek kolay değildir. Fakat obezite için yüksek enerji içerikli tüketimin sebep olduğu, ikincil olarak gelişen vücuttaki aşırı yağ birikimi denilebilir.

 

Nasıl Oluşur?

 

Enerji alımı artışına veya enerji harcanması azalmasına bağlı olarak vücuttaki enerji dengesi bozulur. Genetik ya da fizyolojik faktörler; davranışsal, sosyokültürel ve çevresel etmenler de obezite gelişimini hızlandırıcı olabilir (yoğun ve kötü beslenme, hareketsiz yaşam, büyük porsiyonlar vs.). Bunlara ek olarak yeme bozuklukları da obeziteye zemin hazırlayan önemli bir sebeptir.

 

Ne Tür Rahatsızlıklara Sebep Olur?

 

Vücudu olumsuz etkileyerek metabolizmayı bozan bir hastalık olan obezite birçok hastalığa da sebep olabilmektedir. Obez kişilerin çoğunda tip 2 diyabet görülür. Bununla birlikte hiper tansiyon, yüksek kolesterol ve kalp damar rahatsızlıkları da görülür.

 

Mide kanseri, bağırsak kanseri gibi çeşitli kanserlere sebep olabilir. Uyku apnesi denilen sendroma yol açabilir. Alkol kaynaklı olmayan karaciğer yağlanması ya da reflü oluşmasına neden olabilir. Hatta safra yolları hastalığı, polikistik over sendromu, kısırlık ve depresyon gibi birçok hastalığın temelini oluşturabilir.

 

Kilonuzun ideal olup olmadığını, ya da obez olup olmadığınızı ‘Beden Kitle İndeksi’ nizi hesaplayarak görebilirsiniz. BKİ hesaplamak için kilonuzu, boyunuzun metre cinsinden karesine bölmeniz gerekir.

 

Örneğin; kilosu 65, boyu 1.73 olan bir kişinin beden kitle indeksi; 65/(1.73)²= 21,6

 

Beden kitle indeksi tablosundan bu sonuca karşılık gelen değerlendirmeye bakmalısınız. Bu tabloya göre aşağıdaki değerlerden kendi BKİ’nizi bulabilirsiniz.

 

Zayıf (düşük ağırlıklı) r /> Aşırı düzeyde zayıflık r /> Orta düzeyde zayıflık 16.00 – 16.99

Hafif düzeyde zayıflık 17.00 – 18.49

Normal 18.50 – 24.99

Fazla kilolu >25.00

Şişmanlık öncesi (Pre-obez) 25.00 – 29.99

Şişman (Obez) >30.00

  1. Derece 30.00 – 34-99

2.Derece 35.00 – 39.99

3.Derece >40.00

 

İkinci Derece Obezite Nasıl Aanlaşılır?

 

Obezite belirtileri şunlardır; Bel bölgesinde artan yağ doku, daha sık kalp atışı, normal hareketlerde bile nefes darlığı, merdiven çıkarken aşırı yorulma ve terleme obezitenin ilk aşamayı geçtiğinin ve tehlikeli boyutlara gidebileceğinin göstergesidir.

 

Eğer BKİ değerleriniz obeziteyi işaret ediyorsa umutsuzluğa kapılmak için bir neden yoktur. Bu mücadele edilebilir bir sorundur ve hemen harekete geçilmelidir.

 

İkinci Derece Obezitede Diyet Nasıl Olmalıdır?

 

Obezite ile savaşta en önemlisi düşük kalorili bir diyet uygulamaktır. Bu diyetlerde yağ alımı sıfırdır ya da en aza indirilir.

 

İkinci derece obezitenin diyeti, çiğ veya pişmiş olarak tüketilen sebze salataları ve meyve ağırlıklı olmalıdır. Obeziteye yönelik diyet için kendiniz yöntem geliştirmeyi denemek yerine mutlaka bir beslenme uzmanına danışmalısınız.

 

Diyetle birlikte mutlaka fiziksel aktivitenizi artırmanız gerekir. Çünkü kilo alımını durdurmak ve obeziteyi tedavi etmek, yağ dokuda enerji harcanmasını artırmaya bağlıdır.

 

Egzersiz olmadan diyetiniz etkili olamayacaktır. Bu egzersizlerin doğru ve yeterli olup olmadığını bilemezsiniz bu yüzden spor için de yine bir uzmana danışabilirsiniz. Yaşınız, genel sağlık durumunuz, vücut tipiniz, yapacağınız egzersizi etkileyecek önemli faktörlerdir.

 

İlaçla tedavi, obezitede diğer tüm yöntemler işe yaramadığında kullanılan tedavi türüdür. Çünkü obezite ilaçlarının birçok yan etkisi vardır. Bu sebeple diğer yöntemleri tercih edin ve bu mücadelede iradenizi ve umudunuzu yitirmeyin.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tüm Hakları Saklıdır.

kız oyunları madecassol krem ne işe yarar