Eşarp Nasıl Bağlanır?

Eşarp nasıl bağlanır? Başörtüsü olarak da bilinen eşarp, dokumalarda belirgin farklar barındırır. İslam inancında giyilebildiği gibi, modaya ayak uydurmak için veya törensel amaçlarla da kullanılabilir. Kadınların örtünme gereksinimini karşılayan eşarplar, tesettür giyimin en önemli parçasını oluştururken, aynı zamanda vücudun bölümlerini kapatmaya yardımcıdır. Gerek bağlama tarzlarına gerekse kullanımına ilişkin olarak farklı milletler tarafından da benimsenen eşarplar, alışveriş sırasında mutlaka dikkatle seçilmeli. Peki, eşarp nasıl bağlanır? Dahası eşarp tercihleri nasıl olmalıdır? İşte detaylar!
Başlıklar
En Fazla Tercih Edilen Eşarp Modelleri
Kültürler arası değişkenlik gösteren modeller, Türkiye’de yöreye göre birbirinden ayrılabilir. Son yıllarda özellikle tesettür giyimle bağdaştırılan ve tesettür modasının inceliğini oluşturan eşarplar, kumaşa göre farklı isimlere sahip olmasıyla biliniyor. Günümüzde Tivil adını taşıyan modeller daha az kayma yapması ve dik duruşuna bağlı kalarak diğer modelleri geride bırakmaktadır. Bununla beraber saten yapıdaki eşarpların, tasarım ve dokuma yönünden farklılıklar içermesi nedeniyle revaçta olduğu bilinir. Vual eşarp dediğimiz türden üretilen modeller ise, terletmeye karşı birebir olması sebebiyle yaz aylarında kadınların gözdesi haline dönüşmüştür. Desen, dokuma ve ön-arka yüz olarak değişimden geçen her model, hedeflenen kombine uygun tamamlandığında gerekli şıklık rahatlıkla yakalanabilir.
Seçim Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Örtünme maksadıyla alınan eşarpların saçları göstermemesine önem verilmeli. Bu açıdan satın almak istediğiniz herhangi bir modelde ilk olarak boyutları ve yapısı dikkatle incelenmelidir. Seçimde kumaş türlerine göre farklılık barındıran eşarpların genellikle pamuk veya ipekten satışa sunulduğu düşünülse de, kişilerin zevki çerçevesince birçok renk ve desen üretime sokulmaya devam ediliyor. Dikkat etmeniz gerekenler arasında son olarak; mevsim farklılıklarını gözetmeniz, özellikle kışın sıcaklığı korumak, yazın ise terletmeyi engellemek için son derece doğru bir adım olacaktır.
Bağlama Şekillerindeki Farklılıklar
Daha önce de söylediğimiz gibi, kültürel ve uluslararası sebepler kullanım amaçlarını yeniden şekillendirerek değiştirebilir. Yaşadığımız ülke ve inancımızı tekrar göz önüne aldığımızda, eşarpların önemini hiçbir şekilde yadsıyamayız. Bunun dışında tesettür giyime sahip olmayan kadınlar tarafından da sıklıkla kullanıldığı gözlemlenebilir. Bir bakıma boyun aksesuarı olarak öne çıkan fular, renk ve çeşitlilik bakımından fazla olan eşarplardan yarar sağlar. Bu da kadınların hangi tür giyime yöneldiğinden bağımsız bir şekilde kullanılabilirliğini kanıtlamıştır.
Bağlama Yöntemleri
Eşarp kullanımı günlük veya özel gün arasında değişimler gösterebilir. Modeller kadar dikkat verilmesi gereken bağlama yöntemleri ise, modaya uygunluk açısından güçlü bir görünüm elde edilmesine neden olur. Stiller başlangıç aşamasındaki birisi için iğneli kullanım, üçgen kullanım veya parçalı kullanım arasında sınırlı kalmaktadır. Lâkin bu yazının yardımıyla bilgi haznenizi geliştirmek mümkün.
Klasik Üçgen Stil
Üçgen stil için en iyi tercih belirgin hafifliğe sahip olan kare modellerdir. Mevsim bakımından değiştireceğiniz seçenekler ile sorunsuz bir şekilde tamamlanabilen bu stil, aynı zamanda iki eşarp iğnesi de istiyor. İlk aşama, sağ üst köşenin sol üst köşeye kadar katlanması ve üçgen biçimine getirilmesiyle başlar. Ardından baş üstüne koyulan eşarbın geniş kısmının alın üstüne gelmesi sağlanır. Üçgenin boyun arkasında kaldığını fark ettiğinizde aşamayı doğru tamamladığınızı anlayabilirsiniz. Burada bir sonraki nokta eşarbın çene altında düzgün bir şekilde birleştirilmesinden geçer. Ağzınızı açarak eşarbı daha geniş tutmanız ve hemen akabinde iğneyi geçirmeniz istenir. Ağzı açmak özellikle konuşurken hareket kısıtlılığının önüne geçeceği için kapalı bir şekilde iğneleme işlemini yapmanız tavsiye edilmez. Çenenin altında iğne ile sıkıştırılan eşarbı boyun arkasına attıktan sonra, uçlar arka tarafta yeniden iğnelenir. Arka köşeden yukarı kaldırılan eşarbın başın arkasında sabitlenmesinden itibaren, kaldırılan diğer köşe sabitlenmiş parçanın üzerine geçirilmeli. Eşarbın oldukça sıkı olması, hareket anlarında dağılmasına engel oluşturur.
Yandan İğneli Stil
İğneli stil için en iyi tercih bir kumaş türü olan paşmina veya aynı büyüklüğe sahip dikdörtgen modellerdir. Bu tür bir stilde yalnızca bir iğneye gereksiniminiz bulunmaktadır. Başın üstüne geçirilen eşarbın uzun kenarını alnın üst kısmından geçirdikten sonra, yan kısımların dökülmesine izin vermelisiniz. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, yan taraflardan birisinin diğerine kıyasla iki kat daha uzun olmasından geçer. Uzun tarafı belirlenen eşarbı, çenenin altından başın üstüne doladıktan sonra diğer omuzdan sarkıtarak iğne bölümüne gelebilirsiniz. Sakladığınız iğneyi sıkı bir şekilde tutturduğunuzda, kayma yapmadığından bir şekilde emin olmalısınız. Yandan iğneleme stili tamamen dökümlü bir görünüme kavuşturarak, günlük ve özel gün kullanımlarında ayrı bir hava verir.
Arkaya Bağlama Stil
Günlük hayatta sıklıkla kullanılan modellerden birisi de arkaya bağlanan tekniklerden oluşan stillerdir. Uygulaması son derece kolay olan bu stilin başlangıç kısmında iki tarafı eşit olacak şekilde bir kat içeri kıvırıp eşarbı başınızın üstüne koymanız gerekiyor. Kulak hizasına uygun olarak iki taraftan içeri kıvrılan eşarbı çene altında bir kez iğnelendikten sonra, yeniden iki taraftan içeri doğru toplamanız ve boynun arkasına atmanız şarttır. Eşarbı bağlayarak sonlandırdığınız stili, el yardımıyla genişleterek boğucu atmosferden kendinizi kurtarabilirsiniz.
Bir Kenarlı Stil
Saten seçimlerde farkını yaratan bir kenarlı stil, bir uçtan diğer bir uca yeniden üçgen oluşturulmasıyla başlatılmalıdır. Üçgen bir şekilde başa koyulan eşarbın sarkan uçlarından yalnızca birini arkaya, eşarbın altına dolayarak burada iğnelemeniz istenir. Önde kalan ucu, başı saran eşarpla birlikte genişleterek hareket kısıtlılığını ortadan kaldırmanıza etki eder.
Önden Bağlama Stil
İster saten ister başka bir kumaş türü olsun, bir uçtan diğer uca birleştirilerek üçgen formuna getirilen eşarbı baş üstüne koyduktan sonra çene altında iğneleyiniz. Ardından önde kalan kenarlardan birini arka tarafa atarak boynun etrafında bir kereliğine dolamanız gerekmektedir. Tekrar öne gelen ve kısalan kenarın yerine diğerine geçerek ve aynı işlemi tekrarlayınız. Her iki kısalan kenarı önde birbirine bağlayarak, sık kullanılan ve şıklığıyla bilinen stili elde edebilirsiniz.
Omuz Üstü Stil
Bir uçtan diğer uca üçgen formuna getirilen eşarp çene altında bir defa iğnelenir. Önden sarkan kenarlardan birini kulak üstüne getirerek yeniden iğnelemeli ve ardından diğer serbest kenara yönelmelisiniz. Bu kenarı da omuz üstüne düşen eşarba iğneleyerek daha bol bir görüntüye ulaşmanız muhtemeldir. Yapması basit olan bu stilin kullanımı da oldukça rahat.
Uzun Yüz Şekline Göre Eşarp Nasıl Bağlanmalıdır?
Elbette ki eşarbın yüz şeklinizde uyumlu olması, estetik bir görselliğin ortaya çıkmasına destek olacaktır. Şayet yüzünü uzun bir görünüme sahipse alın kısmını az gösterecek şekilde eşarbınızı bağlamanız önerilmektedir. Burada bone kullanmak işinizi biraz daha kolaylaştıracaktır. Çünkü kullanacağınız bone sayesinde alın kısmını çok daha pratik bir şekilde kapatmanız da mümkün olacaktır.
Uzun yüzlülerin yüz kısmını oval bir şekilde göstermesine yönelik eşarp uygulamalarını tercih etmeleri önerilmektedir. Özellikle eşarbınızı biraz daha bol tutacak olursanız, yüzünüzün çok daha oval bir şekilde görünmesini mümkün kılarsınız. Bu da görsellik noktasında olumlu bir etki katmaya yardımcı olacaktır. Kumral Tene Giden Saç Renkleri Nelerdir? Yazımızda işinize yarayacak bilgiler edinebilirsiniz!
Daha Fazlasına Nasıl Ulaşırım?
Yukarıda verilen stilleri doğru bir şekilde elde edebilmek için alışverişinizi söylendiği kumaş türlerine göre yapmanızı tavsiye ederiz. Tasarımsal zenginliği ve güçlü duruşuyla dikkat çeken Zühre ile daha fazla eşarp modeline erişmek ise bizlerin son önerisidir. Eşarp modellerine https://www.zuhre.com.tr/esarp internet sitesinden ulaşabilirsiniz.