Ergenlikte Depresyon Belirtileri Nelerdir? Neler Yapılabilir?

Ergenlikte depresyon belirtileri adına genel itibari ile yaygın olarak görülen belirtilerden bazıları aşağıda sıralanmıştır. Aşağıdaki belirtilerden bazılarını yaşayan gençler genel olarak majör depresyon tanısı ile karşılaşabilirler. Tabi ki her zaman bir uzman görüşü almak gerekir.
Başlıklar
Depresyon Nedir
Depresyon, bir kişinin duygusal, düşünsel ve fiziksel durumlarını etkileyen, genellikle yoğun üzüntü, umutsuzluk, ilgi kaybı, enerji eksikliği ve değersizlik hissi gibi belirtilerle karakterize edilen bir zihinsel sağlık durumudur. Depresyon, hayatın her alanını etkileyebilen bir hastalıktır ve ciddi bir şekilde kişinin işlevselliğini, ilişkilerini, çalışma yeteneğini ve genel yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Depresyon belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir, ancak genellikle aşağıdaki belirtiler görülür:
Sürekli ağlamak ve üzüntü hali
Bir gencin depresyonda olduğunu nasıl anlarım? Giydiği kıyafetlere odaklanın, genellikle siyah ve koyu renkler giyiyorsa veya hayatın anlamsızlığı ile ilgili şiirler yazıyorsa ya da hiçlikten, ölümden bahseden karamsar müzikler dinliyorsa, derhal bir uzmanla görüşmelisiniz. Ayrıca bu belirtiler gencin, ağlama, sürekli üzgünlük, karamsarlık, boş vermişlik hislerini de beraberinde getireceği için anlamakta zorlanmayacaksınız.
Hayatı oluşturan etmenlere karşı sürekli umutsuzluk
Genç bireyler özellikle depresyonda olduklarında hayata kaşı daha karamsar olmaktadır. Genel olarak hayatın yaşamaya değer olmadığını, eğitim, sosyalleşme, hayatı idame ettirmemizde gerekli olan hiçbir şeyin gerekli olmadığını ve onlar için çaba harcamaya gerek olmadığını düşünebilirler.
Bu düşünceleri ile olumsuzlaştırdıkları bu kavramların asla olumlu yönde iyileşmeyeceğine inanabilirler. Gelecek kaygısını tamamen kaybedip, geleceğin daha kötü olacağını ve bunun için yapacak bir şey olmadığını düşünebilirler.
Faaliyetlere olan ilginin azalması veya daha önceki aktivitelerden zevk alamama
Gençlerde depresyon belirtisi için en yaygın sipesifik semptomlar gençlerin içine kapanık olmasıdır. Bu da onları, normalde yapmaktan zevk aldıkları aktivitelerden uzaklaştırabilir. Spor yapmak, arkadaşları ile takılmak ve hatta okula gitmek istememek gibi sosyal etkenler onlar için sıkıcı ve yorucu gelebilir.
Sürekli can sıkıntısı hali ve görünüşte ciddi bir enerji düşüklüğü
Adaptasyon ve odaklanmada zorluk ile birlikte yapılması gereken yaşamsal faaliyetlere karşı ciddi bir enerji kaybı ve isteksizlik yaşarlar. Bu durum sınav sonuçlarında gözle görülür bir azalması, soru ve sorunlara karşı düşünme hızının ve seviyesinin azalması ve konsantrasyon kaybı ile beraber seyredebilir.
Ergenlikte Depresyon Belirtileri: Sosyal izolasyon, zayıf iletişim
Ergenlikte yaşanan depresyon sırasında ailelerin özellikle belirttikleri sorun, depresyon geliştiren gencin, aile ve sosyal çevresine karşı kendini geri çekmesi ve iletişimi minimum düzeyde tutmasıdır. Gençler aile veya arkadaşlarla birlikte yapılan sosyal etkinliklerden uzak durmaya çalışır ve yalnız kalma isteği son derece yüksektir.
Depresyondaki genç evrende tek başına kaldığını, insanların onu anlamadığını ya da onun sorunlarını kimsenin bilmek istemediğini düşünerek çevresinden ve diğer tüm insanlardan uzak durmayı tercih edebilir.
Öz saygı eksikliği ve her durumdan suçluluk hissetme
Depresyondaki gençler, aile veya sosyal çevresinde ortaya çıkan olumsuz durumların kendilerinden kaynaklandığı hissine kapılabilir. Okulda veya yapacakları herhangi bir işte başarısız olacakları varsayımını henüz olaya dahil olmasalar bile düşünebilirler. Hiçbir şey için yeterli olmadıkları hissi olabilir.
Başarısız olma ve Herhangi bir konuda reddedilme karşısında aşırı tepki
Depresyonda olan gençler kendilerini değersiz hissetme ve varlıklarının hiçbir işe yaramadığı hissi içerisinde olabilir. Yine normal bile olsa herhangi bir konuda reddedilmiş olmak aşırı hassasiyet nedeni ile aşırı tepki vermelerine ve bu da onların depresyon durumlarının daha da kötüleşmesine neden olabilir.
Ergenlikte depresyon ile daha fazla öfke hali ya da nefret
Depresyondaki ergenler çoğu zaman gergin ve öfkelidir. Bu sinirli ruh hali genellikle aileden gelmektedir. Depresif ergen çevresindekilere karşı sürekli eleştirilerde bulunabilir, onlarla dalga geçebilir, hakaret edebilir ve fiziksel olarak saldırıda bulunabilir.
Ergenlikte Depresyon Belirtileri: İlişkilerden uzaklaşma
Depresyon yaşayan gençler özellikle arkadaşlık ilişkilerinden anlık olarak uzaklaşma kararı alabilirler ve en yakın arkadaşı dahi olsa iletişimi aniden kesebilir.
Sürekli baş ağrısı veya mide sorunlarından mustarip olma hali
Depresif ergenler, bu dönemde kas ve eklem ağrıları, baş dönmesi veya mide sorunlarından sürekli şikayetçi olabilirler. Bunların yanında: baş ve mide ağrıları, istifra ve regl ile ilgili sorunlar yaygın şikayetler arasındadır.
Notlarda düşüş, okula karşı ilgisizlik veya gitmeme
Sosyal yaşam alanlarında (okul, ev, arkadaş ortamı) sıklıkla olumsuzluklar yaratan çocuklar ya da geç bireyler depresyon geliştirmiş olabilirler. Gençlerin depresif etkilerini içe kapanıklık olarak göstermeyip normal görünmeleri bu durumda onların depresyonda olduğunun fark edilmemesine neden olabilir.
Ergenlikte depresyon belirtileri: zayıf konsantrasyon
Depresyondaki çocuklar ya da gençler, sıkça görülen depresyon belirtilerinden bir tanesi de bireyin ders çalışma, sınavlara odaklanma, anlatılanları dinleme gibi durumlarda olayı takip edememe veya konsantre olamama sorunu yaşayabilirler.
Uyku saatleri yemek yeme rutinleri gibi günlük yaşamsal faaliyetlerde ani değişiklikler
Depresyondaki gençlerde uykuya dalmakta güçlük, uyku zamanlarını film veya tv programları izleyerek geçirme, sabah uyanmakta zorlanma ya da gün içerisinde sürekli uyku halinde olabilirler. Bu sorunların sonucu olarak sürekli yemek, aşırı kilo alma veya tam tersi iştahsızlık ve ani kilo kayıpları baş gösterebilir.
Evden kaçma çabaları veya konuşmaları
Özellikle ergenlik dönemindeki bireyler, depresyon etkisi altında olduklarında evden kaçma isteği duyabilirler. Bu durum gencin kendi içerisinde yaşadığı ve kimseyle paylaşmadığı sorunlarının bir yansımasıdır. Aile, gencin sorunlarını genelde bu aşamada görmektedir. Evden kaçma girişimi olmasa bile genç birey bunu dile getirebilir veya çok yakın arkadaşları veya aile bireyleri ile paylaşabilirler.
İntihar veya kendine zarar verici davranışla ilgili düşünceler veya ifadeler
Depresyondaki ergenler, intihar etme ya da herhangi bir şekilde kendine fiziksel zarar verme söylemlerinde bulunabilir ya da intiharın nasıl bir şey olduğu veya hangi yöntemlerle intihar edilebileceği gibi konuşmalar yapabilir.
Depresyondaki genç bireyler intihar etme konusunda göz ardı edilmemesi gereken ciddi bir risk potansiyeline sahiptirler. Bu gibi durumlarda bir pedagog veya çocuk ergen psikiyatristine başvurmanız çocuğunuz için önemlidir.
Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı
Ergenlikte depresyon belirtileri sergileyen çocuk veya genç bireyler, özellikle arkadaş ortamı aracılığı ile veya kendiliğinden madde kötüye kullanımı geliştirebilirler. Bu durumda genci yargılamak veya cezalandırmak yerine nedenini anlamak önemlidir ve nedenini anlamak adına bir uzmana derhal danışmanız gerekir.