Çocukla İletişim Nasıl Kurulur

İletişim kişilerin karşılıklı olarak birbirlerini anlaması ve duygu, düşünce, bilgi ve haberlerin karşılıklı olarak aktarılmasıdır. Yetişkin bireylerle kurulan iletişimde olduğu gibi, çocuklar ile kurulan iletişimde de doğru yaklaşımlar sergilemek oldukça önemlidir.
Çocukla İletişim Kurarken;
Öncelikle tatlı dil kullanmak, güler yüzlü olmak, samimi, içten ve doğal olmak en önemli faktörlerdendir. İletişim sırasında kullandığımız kelimeler kadar, yüzümüzün aldığı şekil ve beden dilimizin de çocuğa uygun kullanılması son derece önemlidir.
Çocukla İletişimde Beden Dili;
İletişim kurarken çocuğa yukarıdan bakmamak, çocukla aynı hizada olmak ve göz teması kurmak gerekmektedir. Çocukla yakın olunmalı, ancak bu yakınlık çocuğu rahatsız ve tedirgin edici olmamalıdır.
Çocukla Doğru Ve Etkili Bir İletişim Kurarken;
1) Çocuklar yetişkinlerle iletişim kurarken, güven duygusunu, sevgiyi, samimiyeti ve doğallığı hissetmek isterler. Özellikle anne ve babalar çocuklarıyla iletişim kurarken, başkalarını taklit etmeye çalışmak gibi davranışlar sergiledikleri zaman, samimiyet ve doğallıktan uzaklaştıklarını unutmamalılar. Bu gibi durumlarda çocuk kendini anne ve babasına karşı iletişime kapatabilir. Bu nedenle samimiyet ve doğallıktan uzaklaşılmamalı.
2) Çocukla konuşmaya başlarken, kaygılı bir ses tonu, çocuğunda kaygılanmasına sebep olur. Bu durumda sohbet gergin ve kaygılı şekilde sonuçlanacaktır. Kaygılı bir ses tonu yerine, çocuğu rahatlatıcı bir ses tonu kullanılmalı.
3) Kurulan iletişimde mükemmel olmaya çalışma yada hata yapmaktan korkma gibi duygular çocuğa da yansıyacaktır. Bu duygularla gerçekleştirilen sohbet amaca ulaşmayacaktır. Yetişkinlerinde mükemmel olamayacağı ve zaman zaman hatalar yapabileceği unutulmamalı.
4) Çocukla iletişim kurarken özellikle kıyaslama yapmak, başka çocukları örnek göstermek yapılabilecek hatalardan biridir. Böyle bir durumda çocuk kendini değersiz ve yetersiz hissedebilir. Sohbet sırasında bu davranış ve söylemlerden kaçınılmalı.
5) İletişim sırasında çocuğu yargılamak, yüksek ve kızgın bir ses tonuyla konuşmak, bağırmak ve azarlamak gibi hatalar yapılmamalıdır. Bu tarz bir sohbette çocuk panik ve korku hissine kapılacaktır. Sakin bir ses tonu kullanılmalı ve çocuğun da düşüncelerine yer verilmeli.
6) Sohbet sırasında çok uzun cümleler kurmak, çocukta kafa karışıklığına sebep olacaktır. Bunun yerine daha sade bir dille konuşulmalı.
7) Son olarak ta, çocuğunda konuşmaya hakkı olduğu unutulmamalı ve konuşurken sözü kesilmemeli. İyi bir dinleyici olmak, ileride çocuğunda sizi yada başkalarını dinlemesini ve konuşan kişinin sözünü kesmemesi gerektiğini öğrenmesinin en güzel yoludur.