Kadın ve Moda

Bebeğinizin Daha iyi Uyumasına Yardımcı olacak 5 öneri

23.06.2022
Bebeğinizin Daha iyi Uyumasına Yardımcı olacak 5 öneri

Merhabalar sevgili ebeveynler. Bebeğinizin uyku problemleri mi var? Kısa uykular yapıyor, gece sık sık uyanıyor ve günü uykusuzluk nedeniyle huzursuz mu geçiriyor? Cevabınız EVET ise bebeğinizin daha iyi uyuyabilmesi için bu 5 öneri çok işinize yarayacak. Haydi başlayalım..

 

Başlıklar

UYKU ÖNCESİ RUTİNLER OLUŞTURUN:

 

Uyku rutini yapmadan bebeğinizi evdeki hareketli ortamdan alıp direkt uyutmaya çalışmak yerine sakinleştirici aktiviteler içeren uyku rutinleri oluşturmanız bebeğinizin uykuyu tanımasına ve daha kolay uykuya geçebilmesine yardımcı olacaktır. Bebeğinizin uyku saatinden 10-15 dakika kadar önce odaya geçip pijama giydirmek, masaj yapmak, göz ve ten teması kurarak pozitif konuşmalar yapmak, kitap okumak gibi aktivitelerle uyku zamanının yaklaştığının sinyallerini vermeye başlayabilirsiniz.

 

GÜNE ERKEN BAŞLAYIN:

 

Bebeklerin sabah 06:00-08:00 saatleri arasında güne başlamaları ideal kabul edilir. Bebeğinizin güne geç başlaması gündüz uykularını etkileyebilir. Gündüz uykusu yetersiz olursa gece uykusuna yorgun geçeceği için salgılanan hormonlar nedeniyle hem uykuya geçmekte hem de uzun süre uykuda kalmakta zorlanabilir. Ayrıca bebeğinizin güne erken başlaması gece uykusunun gecikmemesine ve büyüme ve gelişme için oldukça önemli olan melatonin hormonundan daha iyi faydalanmasına yardımcı olacaktır.

 

DOĞRU UYKU ZAMANINI YAKALAYIN:

 

Bebeklerin aylara göre uyanık kalabilecekleri uyku süreleri vardır. Örneğin 1 aylık bir bebek 45 dk.-1 saat kadar uyanık kalabiliyorken 10 aylık bir bebek 3-4 saat uyanık kalabilmektedir. Bir taraftan bu süreleri referans alırken bir taraftan da bebeğinizin uyku sinyallerini takip ederek doğru zamanlamayı yakalamaya çalışın. Bu aralığı aşarsanız bebeğiniz yorgun düşeceği için uykuya geçmekte zorlanabilir ve uyuduktan kısa bir süre sonra uyanabilir. Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu uyku aralığından daha kısa sürede uyutursanız da aynı şekilde uykuya direnebilir ve kısa sürede uyanabilir. Bebeğiniz için uyuma, uyanma, uykuda kalma, beslenme saatlerini not aldığınız bir uyku günlüğü tutmanız doğru zamanlamayı yakalamanıza yardımcı olabilir.

 

GECE UYKUSU SAATİNİ GECİKTİRMEYİN:

 

Bebekler için aylara, sabah uyanma ve gündüz uykusu saatlerine göre değişmekle birlikte ideal gece uykusu saati 19:00-21:00 saatleri arasıdır. Bebeklerimizin uykularını en çok olumsuz etkileyen faktörlerden bir tanesi uykuya yorgun geçmeleridir demiştik. Biraz daha yorulsun ki gece güzel uyusun düşüncesi gece uykusu saatini geciktirirsek bebeğimizin gece daha çok uyanma ihtimalini arttırmış oluruz sevgili ebeveynler.

 

UYKU ALIŞKANLIKLARINI GÖZDEN GEÇİRİN:

 

Eğer bebeğiniz uyku problemi yaşıyor, uykuda kalmakta zorlanıyor ve sık sık uyanıyorsa uykuya geçerken kullanıyor olduğunuz emzirme, pışpışlama, sallama vs gibi destekler bu durumu tetikliyor olabilir. Bebekler 40-45 dakikalık uyku döngülerinde uykuya geçerken ki şartların devam edip etmediğini kontrol ederler. Aynı şartlar devam etmiyorsa, örneğin bebeğinizi pışpışla uyuttunuz ve uyku döngüsünde pışpış devam etmiyorsa tamamıyla uyanarak aynı desteği vermeniz için ağlayabilir. Yavaş yavaş, aşamalı bir şekilde, güvende olduğunu hissettirerek, sevgi ve şefkat vererek alışkın olduğu uykuya geçiş desteğini kaldırarak bebeğinizin daha iyi uyuyabilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bebeklerde UYKU konusu ile ilgi daha çok bilgi edinmek isterseniz bebekuykuokulu instagram hesabımızı takip edebilir, bebeklerinizin uyku problemlerinin çözümü için profesyonel destek almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

NOT: Yeni doğan döneminde bebeklerin uykularında düzensizlik olması normaldir. Bebeğiniz bu dönemde emzirme, sallama, pışpış vs. gibi desteklerle uykuya geçiyorsa ve bu durum 4. Aydan sonra bebeğinizin uykularını etkilemeye başladıysa sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak için bebeğinizin 5. Aya girmesini beklemenizi öneririz.

BEBEK UYKU OKULU
Derya AKÇALI

0-3 Yaş Uyku Danışmanı

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Tüm Hakları Saklıdır.

kız oyunları madecassol krem ne işe yarar