Kadın ve Moda

Yazma Oyaları ve Modelleri

07.03.2019
Yazma Oyaları ve Modelleri

Her yıl desen desen farklı yazmalar üretilse de onu tamamlayacak yazma oyaları hanımların maharetli ellerin çıkmakta geç kalmıyor. Türk kadınlarının zarafetini, güzelliğe verdiği önemli gösteren oya modellerinin her birinin ayrı bir hikayesi olduğu rivayet edilir. Yaşanan olaylardan dolayı hissedilen duygular oyalara yansıtılmıştır.

2019 yazma oyları bayanların moda ilgisiyle eskisiyle yenisiyle harmanlanarak ellerdeki ve başlardaki yerini aldı bile.

Yazma Oyaları ve Modelleri

Rengârenk bir yazmaya sade renkli bir 2019 yazma oyası modeli ile farklı bir zarafet katabilir. Oya yapılırken yazmanın çeşidi dikkate alınır. Düz renk yazmalarda daha renkli oyalar kullanılırken, karışık renkli yazmalarda daha sade renkler tercih edilir.

Kendi zevkinizi ve emeğinizi yazma oyanız baş tacı edebilirsiniz. Genellikle evlerde kullanılan yazmalar kapalı bayanların dışarıdaki şıklığını yazma oyası modelleri ile evlerinde devam ettirebilirler.

Yeminin içindeki çiçek veya desenlere uygun olarak oyalar işlenmektedir. Oyanın deseni kadar renklerinde de yazmanın desenin veya çiçeğin renkleri dikkate alınır.

Aynı zamanda çeyiz sandıklarının başkarakterlerinden dahası demir başlarından biridir yazma oyaları. Anneler daha kızları bebekken yazma oyalarını sandıkta biriktirmeye başlar.

Büyükler benden hatıra olsun düğününü göremesem bile el emeğim yazma oyası bulunsun diyerek hatıra bırakır gönlünce. Yazma oyaları ve modelleri bir çeşit gelenektir kültürümüzde. Baktığımızda yıllar geçse de menekşe yazma oyası, gül oya, Türkan şoray gibi isimlerle anılmış ve vazgeçilmemiştir.

İğne oyası yazma oyaları olsun tığ işi yazma oyaları olsun hepsi farklı bir güzellik katar yazmalarımıza. Aynı zamanda her el emeği örgü de olduğu gibi yazma oyası modelleri becerikli bayanlara bir ek gelir sağlar.

Her yıl kendini yenilerek güzelleştirir. Yazmalardaki tasarımlar 2019 yazma oyalarını gölgede bırakmaya çalışsa da inatla vazgeçmeyeceğimiz bir güzelliktir.

 

Sizlerinde yazma oyaları gibi bir zarafetten uzak kalmamanız ve hem kendi hem de kızlarınızın çeyizlerine birer hatıra olsun diye 2019 yazma oyası modellerinden bir kaçını sizlerle paylaşıyoruz.

 

Yörelere Göre Oya Çeşitliliği

Yıldızlı ve papatyalı modeller her dönem popülerliğini korumaktadır. Çeşitli çiçek desenlerinde üretilen oya modelleri Türk Kadınlarının üretkenliğinin de göstergesi olarak düşünülmektedir.

Yöreye göre oyalar çeşitlilik göstermektedir. Bunun ana nedenin kültüründe yer alan öğeler veya doğasında yetişen çiçeklerin ve bitkilerin değişkenliğidir. Ege Bölgesinde rağbet gören modeller Güney Doğu Anadolu bölgesinde farklılık göstermektedir.

Gelin olan Doğu Anadolu hanımları beyaz tülbendin kenarındaki renkli boncuklardan yapılan oyaları kullanırlar. Batıda ise yıldızlı, papatyalı, menekşeli çiçek modellerini daha çok tercih etmektedir. Biraz daha ışıltıyı tercih eden hanımlar ise pullu modelleri işlemektedir. Yazmaya ayrı bir canlılık getiren pullar boyun aksesuarı olarak da tercih edilmektedir.

Yazma Oyaları ve Modelleri

Aksesuar Oyalar

Yazmalar bir dönem sadece evde kullanılırken günümüzde boyun aksesuarı, baş bandı gibi çeşitli şekillerde kullanıldığından popülerliğini korumaya devam etmektedir.

Yılın moda renkleri ile uyumlu pullarla, boncuklarla süsleyip ışıltı seven bayanlar bu ışıltıyı yazma oyalarında gösterebilirler.

Yazma oyaları genellikle tığ ve iğne ile yapılmaktadır. İğne ile yapılanlar biraz daha ince işçilik gerektirmektedir. Tığ ile yapılanlar ise boncuk, pul, plastik aparatlar kullanılarak çeşitlendirilmektedir.

 

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 4 YORUM
  1. esra dedi ki:

    yazma oyalarına bayıldım bayıldım

  2. güzel dedi ki:

    yazma oyalarını hazır alacağımız yerler var mıdır?

  3. yeliz dedi ki:

    yazma oyalarına bayıldım çok renkliler

  4. yeliz dedi ki:

    yazma oyaları çok şirinler örnekleri çok sevdim ve örmeye başladım bile

Tüm Hakları Saklıdır.

crazy games io games madecassol krem ne işe yarar